Ce este Inteligenta Artificiala

Scurta introducere in IA (inteligenta Artificiala)

adi's avatar

Adi Chirilov

Iulie 06, 2024
Ce este Inteligenta Artificiala

Inteligența Artificială (IA) reprezintă capacitatea mașinilor și a sistemelor computerizate de a efectua sarcini care, în mod tradițional, necesitau inteligență umană. Aceasta include abilități precum învățarea, rezolvarea problemelor, recunoașterea vorbirii și a imaginilor, luarea deciziilor și traducerea între limbi.


Istoricul acestei ramuri

  • Anii 1950: Apariția conceptului de IA. Alan Turing propune "Testul Turing" pentru a evalua inteligența mașinilor.
  • Anii 1960-1970: Primele sisteme expert și programe de IA pentru jocuri (de exemplu, șah).
  • Anii 1980-1990: Dezvoltarea rețelelor neuronale și a sistemelor bazate pe reguli.
  • Anii 2000: Creșterea puterii de calcul și a volumului de date disponibile duce la progrese semnificative în învățarea automată.


In prezent inteligenta artificiala este integrată în numeroase aspecte ale vieții cotidiene, de la asistenți virtuali la vehicule autonome, sau produse educationale: Asistent AI - Invat.eu.


Un aspect important intalnit in sistemele de Inteligenta Artificiala este capacitatea de a invata din date neprogramate anterior. Cu alte cuvinte, sistemele IA pot asimila contexte noi din conversatiile pe care le poarta.


Avand in vedere aspectele de mai sus, aplicabilitatea Inteligentei Artificiale in eLearning este o inovatie care poate aduce multe beneficii. mai jos sunt enumerate doar cateva dintre ele:


Sisteme de învățare adaptivă


Aceste sisteme utilizează IA pentru a personaliza experiența de învățare a fiecărui elev în funcție de nevoile, ritmul și stilul său de învățare. Cum functionaza mai exact?


Sistemul IA colectează date despre performanța elevului, viteza de învățare și domeniile de dificultate. Tinand cont de aceste particularitati, sistemul inteligent va identifica puctele forte si slabe ale elevului si va ajusta dificultatea lectiilor si structura lor, punctand mai mult in zonele unde elevul este pregatit mai putin.


Beneficiile invatarii adaptative sunt cu efect imediat atat in procesul educational cat si cognitiv (elevul, teoretic va invata mai repede si va corela mai bine informatia).


Evaluare automată


O alta aplicabilitate a sistemelor de inteligenta artificiala este in evaluarea automata a testelor si eseurilor elevilor.


Pe scurt, sistemul IA analizeaza automat structura textelor, coerenta, graselile de gramatica si va estima un anumit grad de corectitudine a textelor. Ulterior, profesorul poate revizui aceste evaluari si ajuta notele si calificativele estimate anterior.


Aceste tehnologii transformă rapid domeniul educației, oferind oportunități pentru o învățare mai eficientă și personalizată. Cu toate acestea, este important să se mențină un echilibru între utilizarea IA și interacțiunea umană în procesul educațional.


Nu ai gasit ce cautai? Poti conversa cu Asistentul AI: inteligenta-artificiala

Articole Similare

Toate Articolele
02 August 2024

Inteligența Artificială - Aplicabilitate în Matematică

Concept si exemple: Keller, Teoria Grafurilor

30 Iulie 2024

Antreprenoriat - Validarea ideii de business

Cum să-ți validezi ideea de afacere fără să cheltuiești

04 August 2024

Realitatea Augmentată - Aplicabilitate in Educatie

Îmbogățirea Experienței de Învățare prin Tehnologie

30 Iulie 2024

Inteligența Artificială - Ghid Pentru Elevi

Cum pot elevii să utilizeze IA in procesul de invatare